Doemdenken van Joris Luyendijk

+ + +

Sneeuwbaleffect binnen de sociale media. In een recent gesprek met mij voor VolZin geeft journalist Joris Luyendijk breeduit lucht aan zijn pessimisme over de financiële sector, nu hij zo'n twee jaar voor The Guardian door The City struint, zie zijn Banking Blog.

Joris_Luyendijk_large

In de loop van de tijd is bij hem, naar eigen zeggen, het onheil onder de leden gekropen. Hij vergelijkt de banksector van ná 2008 met de kernreactor van Tsjernobyl die met hetzelfde management weer is aangezet. Hij ziet een grote kans dat de tanks ooit in de straten parkeren, omdat de volledige handel is ingestort en er een volksoproer ontstaan is.

Dat raakt veel mensen, in ieder geval in hun onderbuik. En misschien heeft Luyendijk nog gelijk ook. Wat zeker is dat hij ergens het zelfvertrouwen opgedaan heeft om als zelfverklaarde buitenstaander in de financiële wereld te verklaren dat het helemaal fout gaat. Citaat: 'Je staat bij Tsjernobyl en je ziet dat ze die reactor weer hebben aangezet, met het oude management. Je ziet dat er niks wezenlijks is verbeterd. Is het dan genuanceerd om te zeggen: volgens het management is het veilig, dus dan zal het wel goed zitten, lezers! Ik vind de mainstream net zo gekleurd als het radicale tegengeluid. Maar die kleur is ons zo vertrouwd dat we hem niet meer herkennen als kleur. Neutraliteit werkt prachtig in een neutrale of gelijke wereld. Maar neutraliteit in een ongelijke wereld betekent dat je een verlengstuk bent van de status quo. Tot 2008 zag het hele establishment de crisis niet aankomen. Om dan te zeggen: laten we vooral bij het establishment blijven, want anders zijn we gekleurd bezig… Nee! Een systemische crisis moet je systemisch aanpakken. Je moet dan niet binnen dat systeem een positie innemen die niet radicaal is.'

Het hele artikel in VolZin staat hier online.

Zie hier de (tijdelijke) explosie op Twitter.

UPDATE: begin oktober zat het interview op de VolZin-website op liefst 210.000 hits. Er kwamen verschillende, deels kritische reacties op het artikel, zoals hier van Max Pam, in het Filosofisch Elftal van Trouw, in de Amsterdamse Vredeskerk werd er een preek over gehouden, Marianne Thieme refereerde eraan tijdens de Algemene Beschouwingen en tot slot schreef ook PKN-scriba Bas Plaisier een opiniërend stuk naar aanleiding van Luyendijks alarmistische woorden.