Over mij

De interesses van Jurgen Tiekstra hebben een grote spanwijdte: van macro-economie tot speelfilms, van wapenhandel tot literatuur, van immigratie tot de zorg, van levensbeschouwing tot geopolitiek. Met het eeuwige devies: altijd onbevooroordeeld, altijd kritisch, altijd met verwondering.

Hij is freelance journalist sinds 1 april 2012, toen hij na ruim vijf jaar vertrok bij het Friesch Dagblad. Nu schrijft hij nog maandelijks interviews voor diezelfde krant, maar maakte hij ook een serie artikelen voor De Correspondent over etnische gemeenschappen, plaatst hij incidenteel een stuk in Trouw, komt hij met wekelijkse korte en langere artikelen voor de VPRO Gids, en maakt hij achtergronden voor bladen als VolzinDe VerwonderingNoorderbreedteBroerstraat 5. Sinds 2018 schrijft hij bovendien een Kenners-rubriek voor de Universiteitskrant.

Live-interviews

Tevens is hij publiek interviewer, voor onder meer het GroningerForum en prozafestival Het Grote GebeurenLuister hier een selectie van de gesprekken terug. Of zie hier mijn cameo in een documentaire over schrijver Herman Koch.

In de zomer van 2013 presenteerde hij op theaterfestival Noorderzon de bouwvoorstelling ´Spouwhaus´ van architectuurcentrum Platform Gras, door ruim vijfhonderd mensen bezocht.

Schrijver

In 2013 debuteerde hij als schrijver met het verhaal 'Melle Bakker' in literair tijdschrift Liter. Tevens is hij dichter.

Verleden

Tot 2010 hield hij een uitgebreid weblog bij, over literatuur/interviews/documentaires. Zie hier.

In het verleden was hij jarenlang literair recensent van de boekenbijlage van NRC Handelsblad (hier is het archief), schreef hij voor het Nederlands Dagblad en maakte hij talloze verhalen over popmuziek, literatuur en film voor de cultuurwebsites KindaMuzik, 8weekly en 3voor12. Tot slot presenteerde hij van 2010 tot 2011 het culturele radioprogramma Radio Blauwe Maandag, elke week op OOG Radio. Hij studeerde Nederlands en Journalistiek in Groningen.