Jan Edward Craanen (Argentinië)

publicatie + + + + +

Een uiterst boeiend gesprek met oud-Argentinië-ambassadeur Jan Edward Craanen, naar aanleiding van zijn boek Ooit hadden wij een vaderland.

Hierin beschrijft hij de toeloop naar de staatsgreep in Argentinië in 1976 door Videla, een regering waarin de vader van Máxima Zorreguieta staatssecretaris van Landbouw was. De coup van Videla moest een einde te maken aan de wanorde in Argentinië. Internationaal werd welwillend gereageerd op de machtsgreep. Jan Edward Craanen: ,,Gezegd werd: het is zó’n chaos daar met die péronisten. Ook een grote meerderheid van de bevolking stond achter die staatsgreep. Wat wil je ook in de situatie van toen: in 1975 had je vijf politieke moorden per dag, elke dag iets van drie bomaanslagen.” Het nieuwe regime werd in het buitenland expliciet gesteund met nieuwe leningen. ,,De Nederlandse regering liep voorop. Er is in die tijd een enorm krediet geweest. Dat had te maken met een pijpleidingproject, waar Boskalis later nog bijna failliet door is gegaan.”

Ook opvallend: in 1978 speelde het Nederlands elftal in Buenos Aires de WK-finale tegen Argentinië. Pal achter het voetbalstadion lag de marineschool ESMA, die toen dienst deed als martelcentrum.

Lees het hele interview hier terug.