De Somalische gemeenschap

+ + + + +

HdG_Somaliers_D224

Ook op de tweede editie van de serie rondetafelgesprekken die ik maak voor De Correspondent kwamen opvallend veel enthousiaste reacties binnen. De talloze reacties van geabonneerde lezers direct onder het artikel zijn helaas alleen door leden van de website te lezen. In Nederland zijn talloze etnische gemeenschappen, ontstaan door arbeidsmigratie en vluchtelingstromen. Dat zijn werelden op zich. Met de gesprekkenserie proberen we een blik te werpen in die parallelle universa.

In de voorbereiding sprak ik met tien Nederlandse Somaliërs over de belangrijkste onderwerpen die hun gemeenschap bezighoudt. Uiteindelijk schoven aan de witgedekte tafel op de redactie van De Correspondent nog vier Somaliërs aan om al etend en peinzend een eindgesprek te houden.

Hier is het artikel terug te lezen.

En hier het eerdere artikel met Nederlandse Afghanen.

De foto hierboven is gemaakt door fotografe Heidi de Gier (uiterst links op de foto). Met rechts van haar: Ahmed Aden (die hoorde bij de groep van de Vluchtkerk), ikzelf en chef Karel Smouter. De foto werd gemaakt direct na afloop van het gesprek, de tafel nog met de resten van de maaltijd.