Ziad Hilal

+ +

1024px-Building_burning_in_Homs_cityBrandend gebouw in Homs. Bron: Wikimedia

Eind november plaatste Trouw een vraaggesprek dat ik eerder had met Ziad Hilal, een Syrische jezuïet die tot kort voor zijn vertrek naar Dublin werkte in de zwaar getroffen westelijk-Syrische stad Homs. Hij kende de in 2014 omgebrachte pater Frans van der Lugt goed, ze woonden beiden in de belegerde oude stad, en had hem kort voor diens dood nog per telefoon gesproken.

Opvallend vond ik het dat Hilal ondanks de ellende die hij in Homs moet hebben gezien, waar hij voedsel en kleding uitdeelde voor de Jesuit Refugee Service, ogenschijnlijk luchthartig zijn verhaal deed. Maar hij zal beseffen dat niemand er wat aan heeft als hij zich voortdurend ter aarde werpt vanwege de tragedie die zich in Syrië afspeelt.

Opmerkelijk ook dat een Syrische geestelijke als Hilal met een visum op zak door heel Europa kan vliegen om van Duitsland tot Frankrijk tot Nederland spreekbeurten te geven over het treurspel in zijn thuisland, terwijl duizenden landgenoten de 'route des doods' over de Middellandse Zee moeten nemen, en te voet over de Balkan trekken, om datzelfde Europa te bereiken.

Het interview met Hilal is hier en hier terug te lezen.