Herman Koch

+ +

InterviewHermanKoch

Voor een volle zaal in het GroningerForum sprak ik tijdens de Boekenweek uitvoerig met Herman Koch. We werden niet alleen door een paar honderd mensen gadegeslagen, maar ook door een draaiende camera. Koch wordt namelijk gevolgd door filmregisseur Pieter Verhoeff, op de foto met de benen gekruist op het trapje, voor een documentaire in Het Uur van de Wolf. In een ver verleden was Pieter Verhoeff overigens nog regisseur van Jiskefet. Het gesprek met Koch ging over het begin van zijn schrijverschap in de jaren tachtig, de parallellen tussen zijn debuutroman Red ons, Maria Montanelli (1989) en zijn Boekenweek-novelle Makkelijk leven, over de morele superioriteit die Nederlanders denken te hebben en over de vraag of Koch dédain voelt voor zijn personages.

Het thema van de avond was overigens 'Tussen preuts & porno', maar door dat onderwerp voelde Herman Koch zich als preuts figuur niet - 'hoe zeg je dat? - 'geprikkeld'.

Kijk hieronder het twee-minuten-fragment van mijn interview, dat uiteindelijk werd opgenomen in de documentaire Echt Herman Koch (Het uur van de Wolf):

 
Luister het volledige gesprek hier terug als stream of als downloadbare podcast. De audio-opname valt met de deur in huis: als Herman Koch uitlegt waarom hij door een cameraploeg gevolgd wordt.