Toptien van verwondering: geopolitiek + geschiedenis

De laatste jaren heb ik veel geschreven en geïnterviewd in de velden van 'geopolitiek' en 'geschiedenis'. Inmiddels kan ik met gemak een toptien vaststellen van mijn persoonlijke verwonderingen. Achter elk punt hieronder staan links naar artikelen van mijn hand.

Op de Nederlandse vliegbasis Volkel liggen nog steeds kernbommen die tien tot twintig keer zo krachtig zijn als de bom die op Hiroshima viel en 250.000 doden veroorzaakte. Foto: Wikimedia
  1. dat Nederland als enige land lid van de Verenigde Naties tégen een verbod op kernwapens heeft gestemd (Tom Sauer)
  2. dat het geen zeldzame mening is dat er de laatste jaren een hetze tegen Rusland wordt gevoerd (Tom Sauer, Hans Oversloot, Christ Klep, Mark Galeotti)
  3. dat de euro voor een belangrijk deel een politiek construct is, voortvloeiend uit de eenwording van Duitsland in 1990. Dat politieke element is een reden dat de eurozone niet goed in elkaar zit. (Luuk van Middelaar, Hanco Jürgens)
  4. dat de Amerikaanse atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 niet (zozeer) bedoeld waren voor de capitulatie van Japan, maar om Stalin te intimideren (zoals Frans Verhagen en Jacques Pauwels in recente boeken schrijven) of zelfs om met de bommen te experimenteren (zoals Tom Sauer suggereert in zijn boek De Strijd voor Vrede)
  5. dat de laatste jaren in Den Haag een diplomatieke delegatie zat van Rojava (de lange tijd semi-autonome Koerdische regio in noordwest-Syrië) die gesprekken voerde met de Nederlandse landelijke overheid, terwijl de banden tussen Rojava en de PKK vrij duidelijk waren en Nederland de PKK ziet als een terroristische organisatie (Mazlum Django, Frederike Geerdink, Koos van Dam)
  6. dat Nederland tot begin 20e eeuw zulke bloedige oorlogen in Nederlands-Indië heeft gevochten: de Java-oorlog, de Atjeh-oorlog, de Lombok-expeditie. Dat is mij nooit geleerd. Hier verbleken, in mijn perceptie, de politionele acties bij. (Jeroen Koch, Christ Klep)
  7. dat de Chinese politieke invloed in Europa nu al zo groot is dat er niet langer één Europees China-beleid mogelijk is (Haroon Sheikh)
  8. dat de Brandenburger Tor in 1791 in Berlijn werd gebouwd om een Pruisische militaire overwinning in de Nederlandse Republiek te vieren, behaald in een tijd dat Nederland in burgeroorlog was (Olaf van Nimwegen)
  9. dat de VS het noorden van Korea volkomen hebben platgebombardeerd ten tijde van de Korea-oorlog (1950-53). Hoe pijnlijk zal het alleen daarom al niet zijn geweest voor de Koreanen dat Trump in september 2017 bij de VN dreigde 'to totally destroy' Noord-Korea (Casper van der Veen)
  10. dat Amerika zózeer betrokken was bij de dictatoriale, militaire repressie in de jaren vijftig t/m tachtig van linkse politieke groepen in Latijns-Amerika (Jan Edward Craanen)