Over mij


(Publiek interview van mij met Herman Koch, uit documentaire Echt Herman Koch)

Jurgen Tiekstra

Mijn interesses hebben een grote spanwijdte: van macro-economie tot speelfilms, van wapenhandel tot literatuur, van immigratie tot de zorg, van levensbeschouwing tot geopolitiek. Met het eeuwige devies: altijd onbevooroordeeld, altijd kritisch, altijd met verwondering.

Sinds 2012 ben ik freelance journalist, toen ik na vijf jaar vertrok bij het Friesch Dagblad en stopte als literair recensent bij het NRC Handelsblad (hier is mijn NRC-archief). Nu schrijf ik nog geregeld interviews voor het Friesch Dagblad, maakte ik een serie voor De Correspondent over etnische gemeenschappen, plaatste ik stukken in Trouw, tik ik wekelijks artikelen voor de VPRO Gids (zie hier een bloemlezing), en maak ik achtergronden en interviews voor bladen als VolzinDe VerwonderingNoorderbreedte en Broerstraat 5. Ook schreef ik een jaar lang een Kenners-rubriek voor de Universiteitskrant.

Live-interviews

Publiek interview met Ernest van der Kwast. Foto: Henx Fotografie

Tevens ben ik publiek interviewer, voor onder meer het GroningerForum en prozafestival Het Grote GebeurenLuister hier een selectie van de gesprekken terug. Of zie hier mijn cameo in een documentaire over schrijver Herman Koch.

In de zomer van 2013 presenteerde ik op theaterfestival Noorderzon de bouwvoorstelling 'Spouwhaus' van architectuurcentrum Platform Gras, door ruim vijfhonderd mensen bezocht.

In het verleden schreef ik ook voor het Nederlands Dagblad, maakte ik verhalen over popmuziek, literatuur en film voor de cultuurwebsites KindaMuzik, 8weekly en 3voor12, en presenteerde ik van 2010 tot 2011 het culturele radioprogramma Radio Blauwe Maandag op OOG Radio.

Als schrijver debuteerde ik in 2013 met het verhaal 'Melle Bakker' in literair tijdschrift Liter. Tot 2010 hield ik een uitgebreid weblog bij, over literatuur/interviews/documentaires. Zie hier.